Over mij

Mijn visie
Na wat ik afgelopen jaren heb gezien op gebied van geneeskunde ben ik ervan overtuigd dat er voor elke ziekte een ‘gezonde’ oplossing is die de weg naar genezing kan brengen. Naar mijn mening zal de eenvoud en kracht van de Chinese geneeswijzen een steeds grotere rol gaan spelen in het behandelen van zeer uiteenlopende klachten. Zelfs de klachten die als onverklaarbaar of onbehandelbaar worden geacht kunnen hiermee worden behandeld. De eindeloze mogelijkheden en strategieën van deze eeuwenoude geneeswijze zijn nog steeds in ontwikkeling en hebben de flexibiliteit zich aan te passen aan deze tijd. Hierdoor zal ik me blijven ontwikkelen, bijscholen om zo optimale zorg te kunnen leveren.

Het begin
Mijn interesse en nieuwsgierigheid voor het ongelooflijke menselijk lichaam werd bij mij al vroeg aangewakkerd. Het begon in 1988 met mijn liefde voor de Oosterse krijgskunst Kungfu waar ik nu als leraar nog les in geef. Door training ontdekte waartoe mijn lichaam in staat was en hoe de harmonie tussen lichaam en geest zich ontwikkelde. Ik kwam erachter dat de Oosterse krijgskunst een verzameling was van vele kunsten die een bepaalde puurheid en schoonheid in zich dragen. De geneeskunst fascineerde mij het meest en ik verzamelde zo kennis over acupressuur, kruiden, voeding, heilzame bewegingsoefeningen, ademhalingstechnieken, massage, meditatie en nog veel meer. Waar ik kon deelde ik mijn kennis met mijn omgeving en masseerde af en toe vrienden en kennissen met goed resultaat.

Studie en droom
In 2007 ontstond de droom. Ik wilde datgene waar ik al jaren in hart en nieren mee bezig was professioneel in de praktijk gaan brengen. In 2009 hakte ik de knoop door en begon met een HBO studie westers medische basis kennis. Na het behalen van mijn diploma begon ik de HBO opleiding integratie geneeskunde bij HWA To International University of TCM waar de samenwerking tussen westerse en oosterse geneeskunde werd benadrukt. In de kliniek Rangkuti in Koog aan de Zaan liep ik heel veel stage en leerde zo de beginselen van de klassieke acupunctuur, ooracupunctuur, schedelacupunctuur, voedingsleer, basis Chinese kruiden, cupping en laseracupunctuur. Dagelijks zag ik vele cliënten met de meest uiteenlopende klachten geholpen worden, hun glimlach en hun leven terug krijgen. Mijn enthousiasme was niet te stoppen en wilde alleen maar meer weten over deze fantastische geneeskunst. De droom van mijn eigen praktijk in de toekomst waarin ik heel veel mensen zou gaan helpen kwam steeds dichterbij. Na een paar jaar stapte ik over naar de TCMA om af te studeren. Hier leerde ik nog meer strategieën en zienswijzen van de diverse leraren. Zo maakte ik ook nog kennis met een onderdeel uit de Japanse acupunctuur. Een voor mij nieuwe zeer effectieve vorm van diagnostiek met acupunctuur behandeling die goed werkt bij stress en burn-out. Tijdens de stages en ook thuis gaf ik al volwaardige acupunctuur behandelingen. En begon ik met het ontwikkelen van mijn eigen stijl.

Complexiteit tot eenvoud
De Chinezen zijn een volk van de beeldtaal en dan ook letterlijk omdat ieder Chinees teken eigenlijk een tekening is met een betekenis. Tijdens mijn opleidingen kwam ik erachter dat ik als beelddenker complexe dingen in eenvoudige beeldtaal kan uitleggen. Zo kan ik cliënten eenvoudig uitleggen wat er met ze aan de hand is. Door een beter inzicht in hun eigen klacht en oorsprong hiervan kunnen ze voeding en levensstijl adviezen beter toepassen. Dit komt het genezingsproces ten goede.
klik op deze link voor acupunctuur uitgelegd in beeldtaal

Oorspronkelijke manier van genezen
Tegenwoordig gaan we naar een zorgverlener als we ziek zijn. Maar wat nou als we preventief behandeld zouden kunnen worden waardoor we niet tot nauwelijks ziek worden? Dit vind ik persoonlijk een prachtige gedachte.

De Chinese artsen werden vroeger beloond op basis van hoe goed zij het volk gezond konden houden. Wanneer er dus weinig zieken waren dan verdienden de artsen een fraai inkomen. Dit beloningssysteem was het perfecte middel om de artsen te stimuleren om de beste preventieve behandelmethodes te ontwikkelen en om deze in te zetten. De artsen ontwikkelden destijds, door veel testen en onderzoeken, de basisprincipes van acupunctuur. Acupunctuur werd algemeen beschouwd als de meest effectieve en meest veilige methode voor de behandeling van een zeer groot klachtengebied.

Ontwikkeling
In de komende jaren wil ik mijzelf gaan bijscholen in de Japanse acupunctuur. Vanwege mijn van nature gemakkelijke omgang met kinderen ook nog een zijtak hiervan voor kinderacupunctuur. Dit is vooral voor gevoelige mensen, mensen met naaldangst en voor kinderen een fijne acupunctuur stijl. De gebruikte naalden zijn dunner dan bij de Chinese acupunctuur en worden veel oppervlakkiger geprikt. Deze stijl en vooral de kinderacupunctuur kent zeer veel technieken waarbij gebruik gemaakt van non-invasieve voorwerpen, waarmee er over de huid van het kind wordt gerold, geklopt en geschraapt. De kinderen vinden dit over het algemeen erg prettig. Verder wil ik me nog gaan bijscholen in een speciale acupunctuur lijn voor onder andere pijnbestrijding met technieken die direct waarneembaar effect geven.

Samenwerking
Ik de toekomst wil ik graag steeds meer gaan samenwerken met zowel de reguliere als alternatieve zorgaanbieders. Door goede samenwerking kunnen we elkaar aanvullen en zal de zorgkwaliteit voor de cliënten enorm worden verbeterd. Mijn absolute droom is ooit een centrum op te richten waar al deze disciplines, inclusief kungfu en andere bewegingskunsten, samenkomen en in harmonie kunnen samenwerken. 

Pepijn Zuurdeeg

Volg mij op Social Media:

Opleidingen:

TCMA, Amsterdam
TCM – Traditional Chinese Medicine
(2015-2017) Diploma

Titel: Gediplomeerd Acupuncturist
MBK- Medische Basiskennis (2016-2017) Diploma

HWA to International University of TCM,
K
oog aan de Zaan

Integratiegeneeskunde-  (2010-2014) (propedeuse)

Aanvullende training en opleidingen:
– YNSA – schedelacupunctuur voor neurologische klachten – David Bomzon
– De acupuncturist als Counselor –
  Willem Pinkerboer en Sander van Hesteren – TCMA 2019
– Diodes en ionpumpingcords – John Jaarsveld – 2019
-UAT-Meridian-Conversion-using-I-Ching,
  Jonathan Schubs -2019
– Vertrouwen in de naald – Willem Pinksterboer TCMA 2019
– Chinese Medical Ophthalmolgy (eye diseases) – 
   Andy Rosenfarb 2018
– Dynamic 4 needles 5 elements Clinical applications –     Jonathan Shubs –  2018
– Unified Acupuncture Theory -Jonathan Shubs – 2018
– EHBO voor volwassenen
– Abdominal Acupuncture (online) – Dave Shipsey – 2017
– Fu’s subcutaneous needling technique – 2017
– Gezichts diagnostiek Basis – Deirdre Courtney – 2016
– Differentiaal diagnostiek – Yan Schroen – 2015
– Applied Quantum Cybernetics basics/The 8 Ancients               Keystones/Tachopuncture basics – Dr. Andreas Jell – 2011
– eyeYOGA – Dr. Andreas Jell – 2011

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?

Heb je vragen over de mogelijkheden?

Neem dan gerust contact met me op!