(Poly) neuropathie is een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd of aangetast zijn, wat kan leiden tot gevoelsstoornissen, pijn, spierzwakte en andere symptomen in de armen en benen. De oorzaken kunnen variëren, van diabetes en alcoholmisbruik tot erfelijke factoren en bepaalde medicijnen.
Vanuit het perspectief van de westerse geneeskunde wordt (poly) neuropathie gezien als een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd zijn. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het gezien als een disbalans in de energetische stromen (Qi) in het lichaam.
De belangrijkste oorzaken van (poly) neuropathie zijn diabetes mellitus, alcoholmisbruik, erfelijke factoren, bepaalde medicijnen, vitamine B-tekorten en auto-immuunziekten. Symptomen kunnen variëren, maar vaak omvatten ze tintelingen, prikkelingen, verdoofd gevoel, brandende pijn, spierzwakte en balans- en coördinatieproblemen.
Acupunctuur kan een effectieve behandeling zijn voor (poly) neuropathie, zowel vanuit het westerse als het TCM-perspectief. Enkele voordelen van acupunctuur zijn vermindering van pijn en gevoelsstoornissen, verbetering van spiercoördinatie en balans, stimulering van de zenuwen en verbetering van zenuwfunctie, en ondersteuning van de algehele gezondheid en welzijn.

lees verder