Home » Blog » Acupunctuur behandeling en diagnose » Effectieve Behandeling van Long COVID met Acupunctuur
long covid effectief behandelen

Effectieve Behandeling van Long COVID met Acupunctuur

door | 2 jul, 2024 | Acupunctuur behandeling en diagnose

Hoe Acupunctuur kan Helpen bij Long COVID: Een Holistische Benadering voor Herstel

We denken misschien dat de COVID-19 pandemie achter ons ligt, maar voor velen is dat verre van de realiteit. De hectiek van de lockdowns en de voortdurende zorgen lijken misschien een verre herinnering, maar voor veel mensen die lijden aan Long COVID, of post-COVID-syndroom, is het dagelijkse leven nog steeds een strijd. Als specialist in TCM en acupunctuur bij Dynamic Balance Acupunctuur, zie ik dagelijks hoe deze aandoening mensen blijft beïnvloeden. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze symptomen te verlichten en je kwaliteit van leven te verbeteren, waaronder acupunctuur, leefstijlaanpassingen en oefeningen.

Wat is Long COVID?

Long COVID, officieel bekend als COVID-19 Associated Syndrome (CAS), is een verzamelnaam voor de aanhoudende klachten en beperkingen die mensen ervaren nadat ze besmet zijn geraakt met COVID-19. Deze klachten kunnen zowel fysiek als mentaal zijn en variëren sterk tussen individuen. Hoewel we nog niet precies weten wie er extra vatbaar is voor Long COVID en hoe vaak het voorkomt, is het duidelijk dat het een aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven.

Klachten bij Long COVID

Hieronder vind je een lijst van veelvoorkomende klachten bij Long COVID, zowel lichamelijk als mentaal/emotioneel:

Lichamelijke klachten:

 • Pijn of druk op de borst
 • Verminderde conditie of spierkracht
 • Kortademigheid of benauwdheid
 • Hoesten
 • Duizeligheid
 • Extreme vermoeidheid
 • Verlies van reuk en smaak
 • Maag- en darmklachten
 • Hartkloppingen of hoge hartslag
 • Koorts na inspanning
 • Problemen met slikken en spreken
 • Verminderde eetlust

Mentale/emotionele klachten:

 • Slaapstoornissen
 • Moeite met concentratie, geheugen en omgaan met prikkels
 • Sneller boos, verdrietig of somber zijn
 • Angstig of onzeker voelen
 • Last van herbelevingen of nachtmerries
 • Beperkingen in dagelijkse activiteiten zoals werk of hobby’s

Westerse benadering van Long COVID

In de westerse geneeskunde wordt Long COVID gezien als een multisystemische aandoening die meerdere organen en systemen in het lichaam aantast. De behandeling is vaak gericht op symptoommanagement en kan medicatie, fysiotherapie en psychologische ondersteuning omvatten. Er is veel onderzoek gaande om Long COVID beter te begrijpen en effectievere behandelingen te ontwikkelen.

TCM benadering van Long COVID

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt Long COVID gezien als een verstoring van de Qi (levensenergie) en de bloedcirculatie, resulterend in stagnatie en disbalans in het lichaam. TCM erkent de complexiteit van Long COVID en ziet het als een combinatie van pathogene factoren zoals ‘Damp’, ‘Hitte’, ‘Koude’ en ‘Stagnatie’. De behandeling is holistisch en individueel gericht, met de nadruk op het herstellen van de balans en het versterken van de natuurlijke geneeskracht van het lichaam.

Hoe helpt acupunctuur bij Long COVID?

Acupunctuur biedt verschillende voordelen bij de behandeling van Long COVID:

 1. Verlichting van vermoeidheid: Door specifieke acupunctuurpunten te stimuleren, kan acupunctuur helpen je energieniveaus te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.
 2. Verbetering van ademhalingsproblemen: Acupunctuur kan de longfunctie verbeteren en je ademhaling vergemakkelijken.
 3. Vermindering van pijn: Door het vrijkomen van endorfines kan acupunctuur helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn.
 4. Verlichting van psychologische symptomen: Acupunctuur kan angst en depressie verminderen door het reguleren van neurotransmitters in je hersenen.
 5. Verbetering van de slaap: Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van slaappatronen en het verbeteren van je slaapkwaliteit.
 6. Ondersteuning van het immuunsysteem: Acupunctuur kan helpen je immuunsysteem te versterken, waardoor je lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden en te herstellen.

In de Chinese geneeskunde worden geur- en smaakverlies bijvoorbeeld gekoppeld aan de longen en milt. Door specifieke acupunctuurpunten te stimuleren die deze orgaansystemen van energie voorzien, kunnen deze symptomen verlicht worden. Emotionele klachten worden aangepakt door de bijbehorende orgaansystemen te behandelen, waardoor ook emotionele blokkades weggenomen kunnen worden.

Mijn ervaring met het behandelen van Long COVID

Bij Dynamic Balance Acupunctuur heb ik veel cliënten met Long COVID succesvol behandeld. Mijn aanpak is persoonlijk en holistisch, waarbij ik gebruik maak van een combinatie van acupunctuur, kruiden, leefstijladvies en oefeningen. Deze integrale benadering heeft bewezen effectief te zijn in het verlichten van symptomen en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn van mijn cliënten.

Veel van mijn cliënten hebben al na een paar sessies verbetering gemerkt in hun energieniveaus, minder pijn ervaren en beter geslapen. Een jonge vrouw in de dertig meldde bijvoorbeeld dat ze na enkele weken behandeling eindelijk weer de energie had om haar dagelijkse activiteiten op te pakken. Een oudere man merkte op dat zijn ademhalingsproblemen aanzienlijk verbeterden na een reeks behandelingen.

Leefstijlaanpassingen en oefeningen

Naast acupunctuur raad ik ook specifieke leefstijlaanpassingen en oefeningen aan die kunnen helpen bij het herstel van Long COVID:

 • Dieet: Een gezond en uitgebalanceerd dieet om de Qi te versterken en je immuunsysteem te ondersteunen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Matige oefeningen zoals wandelen, tai chi of yoga kunnen helpen bij het verbeteren van de circulatie en het algehele welzijn.
 • Stressmanagement: Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
 • Voldoende rust: Het is essentieel om voldoende rust te nemen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Maak een afspraak

Als jij of iemand die je kent last heeft van Long COVID, nodig ik je uit om een afspraak te maken bij Dynamic Balance Acupunctuur. Ik heb de ervaring en expertise om je te helpen bij het verlichten van je symptomen en het herstellen van je gezondheid. Bezoek mijn website en plan hier online je eerste consult. Samen werken we aan jouw herstel en welzijn.

Gerelateerde artikelen

(Poly) Neuropathie en acupunctuur

(Poly) Neuropathie en acupunctuur

(Poly) neuropathie is een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd of aangetast zijn, wat kan leiden tot gevoelsstoornissen, pijn, spierzwakte en andere symptomen in de armen en benen. De oorzaken kunnen variëren, van diabetes en alcoholmisbruik tot erfelijke factoren en bepaalde medicijnen.
Vanuit het perspectief van de westerse geneeskunde wordt (poly) neuropathie gezien als een aandoening waarbij de perifere zenuwen beschadigd zijn. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het gezien als een disbalans in de energetische stromen (Qi) in het lichaam.
De belangrijkste oorzaken van (poly) neuropathie zijn diabetes mellitus, alcoholmisbruik, erfelijke factoren, bepaalde medicijnen, vitamine B-tekorten en auto-immuunziekten. Symptomen kunnen variëren, maar vaak omvatten ze tintelingen, prikkelingen, verdoofd gevoel, brandende pijn, spierzwakte en balans- en coördinatieproblemen.
Acupunctuur kan een effectieve behandeling zijn voor (poly) neuropathie, zowel vanuit het westerse als het TCM-perspectief. Enkele voordelen van acupunctuur zijn vermindering van pijn en gevoelsstoornissen, verbetering van spiercoördinatie en balans, stimulering van de zenuwen en verbetering van zenuwfunctie, en ondersteuning van de algehele gezondheid en welzijn.

lees verder
Acugraph voor meten Energetische Balans

Acugraph voor meten Energetische Balans

Dynamic Balance Acupunctuur maakt gebruik van Acugraph, een geavanceerd diagnostisch instrument dat de energetische balans kan meten van het lichaam analyseert volgens de principes en diagnose van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Acugraph biedt een diepgaand inzicht in de Qi-stroom en energiebalans, wat leidt tot gepersonaliseerde acupunctuur behandelingen en effectieve monitoring voor cliënten.

lees verder
Laser Acupunctuur: De Toekomst van Pijnloze Genezing

Laser Acupunctuur: De Toekomst van Pijnloze Genezing

Laser acupunctuur combineert de eeuwenoude wijsheid van de Chinese geneeskunde met de kracht van moderne lasertechnologie. Deze innovatieve techniek maakt gebruik van laserstralen in plaats van naalden om de acupunctuurpunten te stimuleren. Het resultaat is een pijnloze, veilige en effectieve behandelmethode die geschikt is voor een breed scala aan klachten, zoals pijnbestrijding, vermoeidheid, stress, wondgenezing en spijsverteringsklachten. Door de synergie tussen traditie en innovatie biedt laser acupunctuur een unieke en veelzijdige behandelvorm.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin