Hooikoorts wat is het en wat kun je er aan doen?

In het voorjaar is het genieten. Alles in bloei en vaak heerlijke temperaturen. Het buitenleven begint weer. Maar als je hooikoorts hebt is het geen pretje. De planten en bomen verspreiden grote hoeveelheid stuifmeel door de lucht. Normaal is dit hemelse voer geen probleem voor ons. Maar als je hooikoorts hebt ziet je afweersysteem het ineens als gevaarlijke indringers. Dan begint de ellende van door de histamine reactie ontstaat benauwdheid, rode tranende ogen, jeukend neus, niezen, hoofdpijn etc.

De oplossing? Antihistamine tabletten nemen? Daarmee onderdruk je wel de symptomen maar niet de oorzaak.

Voorkomen is beter dan genezen en daarnaast hebben we nog andere natuurlijke oplossingen.

Hooikoorts in de Chinese geneeskunde

Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde wordt hooikoorts gezien als een onvermogen om genoeg energie uit het spijsverteringsstelsel te produceren voor een gezonde afweerreactie tegen wind en allergenen. Daarom is het van groot belang dat het spijsverteringssysteem optimaal functioneert.

In de Chinese geneeskunde is het spijsverteringsstelsel verantwoordelijk voor het omzetten van energie uit voedsel om defensieve energie te produceren. Wanneer de spijsverteringsenergie wordt uitgeput door slecht dieet, zorgen, stress en gebrek aan lichaamsbeweging, kan het niet voldoende defensieve energie produceren wat belangrijk is om te verdedigen tegen wind en stuifmeel buiten. Zonder gezonde defensieve energie, dringt de wind het lichaam binnen en produceert hooikoorts symptomen als niezen, jeukende ogen, hoesten, lopende neus, enz.

Om de defensieve energie te versterken, is het belangrijkste in Chinese dieettherapie het eten van voedsel dat gemakkelijk verteerd kan worden. Door gemakkelijk verteerbaar voedsel te eten, kan je defensieve energie produceren met minimale inspanning. Door het eten van moeilijk verteerbaar voedsel verbruikt de Milt meer energie en produceert in plaats van gezonde energie slijm en vocht, wat vaak resulteert in vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en een verminderde immuun functie.

In de filosofie van de Chinese geneeskunde wordt een dieet aanbevolen dat koud rauw voedsel vermijdt en de hoeveelheid warm voedend voedsel verhoogt om hooikoorts te voorkomen.

Voedingsmiddelen die hooikoorts klachten versterken

Het eenvoudigweg vermijden van de volgende voedingsmiddelen die de spijsvertering schaden en je verdedigingsenergie verzwakken, kunnen het  beste hooikoortsmedicijn zijn:

 • Alcohol: bier, vooral wijn, sterke drank
 • Cafeïne
 • Vis, schelp en schaaldieren
 • Varkensvlees, lamsvlees, wild
 • Zuivel: melk, kazen (vooral oude kazen), boter, ijs, melkchocolade, yoghurt
 • Noten: te veel noten vanwege zijn vochtig van aard
 • Raw food/koud voedsel: salades, overmatig fruit (vooral citrusvruchten (behalve citroen), gedroogd fruit en aardbeien)
 • Gerookte en gepekelde voeding
 • Zoet voedsel: suiker, overmatig fruit, gedroogd fruit, lolly’s, cakes, vruchtensap, frisdranken
 • Tarwe: brood, pasta, gebakken goederen

Vooral suiker, rode wijn, tarwe, kaas, chocolade, tomaten, in mindere mate ook spinazie, pompoen, aubergine, olijven kunnen de histamine ontlading en inflammatie reactie versterken. Het zijn vaak de triggers bij allergieën.

Planten, voeding en supplementen die hooikoortsklachten verminderen

Planten en kruiden: Smalle Weegbree, Zoethout, Tempelboom /Ginkgo biloba, Waterkers , Pepermunt (niet te veel), Dragon, Moringa oleifera (zeer krachtig), Heilig Basilicum Tijm, peterselie, organo, rozemarijn, Kamille, Aloe vera, Geelwortel/Kurkuma, gember, Brandnetel en kiemgroenten (energetisch krachtig)

Voeding: Groene thee (zeer krachtig), Ui, Knoflook, peulvruchten (met name erwten, linzen en kikkererwten), citroen en spirulina, Chinese chrysantenthee (in Chinees Ju Hua), soepen van knolgroenten (vega) of soep op basis van bouillon getrokken van botten en merg (zelf te maken maar ook kant en klaar te koop).

Voedingsstoffen en supplementen: Vitamine C hoog gedoseerd als supplement of in de ochtend sap van een halve citroen in een glas warm water, Bromelaïne, Quercetine, Zink en Omega 3.

Milt

De oorsprong van hooikoorts ligt in de zwakte van de Milt of zwakte van de energie (Qi) van de Milt. Wat men in de Chinese geneeskunde Milt noemt zijn eigenlijk de organen alvleesklier en de milt samen.

De Milt is een van de organen die verantwoordelijk zijn voor een gezonde spijsvertering. Wanneer dit orgaan uit balans is, kan vocht of slijm zich ophopen. Het opbouwen van de spijsvertering Milt (en maag) systemen kunnen de ophoping van slijm in het spijsverteringssysteem voorkomen, die vervolgens naar de longen in de sinussen wordt gestuurd.

Longen

De neus heeft betrekking op het long orgaan systeem en als deze uit balans is, kun je een loopneus of verstopte neus, hoest, benauwdheid op de borst, jeukende neusholtes of pijnlijke sinussen krijgen.

Nieren

Nieren hooikoorts komt vaak voor in de lente en het nier-orgaansysteem wordt geassocieerd met de wintermaanden. Als je nieren zwak of versleten zijn, kun je eerder een verkoudheid of griep krijgen of een gevoel van algehele vermoeidheid hebben. Het is ook mogelijk dat je een persoon bent die meer energie verbruikt dan aanmaakt. Dit  kan je nieren verzwakken. De zwakte in de winter kan met een lagere immuniteit overgaan in de lentemaanden en je daardoor vatbaarder maken voor hooikoorts symptomen tijdens de lente.

Lever

Traditioneel wordt gezegd dat leverbloed de ogen bevochtigt. Bij disbalans in de Lever, krijg je mogelijk rode, jeukende, waterige of geïrriteerde ogen.

Acupunctuur en acupressuur

Met acupunctuur en/of acupressuur kan de balans in de organen worden herstelt. Als het immuunsysteem daardoor weer normaal gaat functioneren zullen te hooikoortsklachten verminderen of helemaal weggaan.

Preventief

Het beste is om hooikoorts preventief vier keer per jaar te behandelen net voor de zonnewenden en equinoxen. Dit zijn de overgangen van het ene seizoen naar het andere seizoen. Dit is een moment dat ons immuunsysteem zwakker is omdat het zich gaat aanpassen aan het nieuwe seizoen. Met acupunctuur of acupressuur kan het systeem in balans gebracht worden zodat de overgang soepel verloopt.

Symptomen

Als er tijdens het hooikoorts seizoen klachten ontstaan kun je deze ook goed behandelen met acupunctuur of acupressuur. Deze behandelingen zijn tweeledig. Enerzijds worden de symptomen behandeld en ondersteunend de oorzaak van de hooikoorts.

Behandel zelf je hooikoorts klachten met acupressuur

Overige tips

 • Laat je ramen in de nacht zoveel mogelijk dicht.
 • Blijf elke dag in beweging. Wandelen is erg goed.
 • Als je buiten bent adem dan zoveel mogelijk door je neus.
 • Bij thuiskomst even water opsnuiven en je neus snuiten om eventuele stuifmeel pollen te verwijderen.

Thee tip

Van de meeste verse kruiden kun je thee zetten (bijvoorbeeld gemberthee, kurkuma thee, tijm thee enz.) Om wat meer smaken en effect te krijgen kun je ook kruiden combineren in 1 thee (experimenteer hier maar mee).

Last van waterige rode ogen? Chinese chrysanten (in Chinees Ju Hua) verkrijgbaar als gedroogde bloemen bij de Chinese toko. Als je alleen de bloemen in een theezakje doet kun je ze ook goed gebruiken als kompres op geïrriteerde ogen nadat het zakje even in kokend water is geweekt. Je kan ook drie keer per dag een kopje thee drinken met ca. 3 Chrysanten bloemen en 3 Gojibessen om van binnenuit te werken.