De klok een uur vooruit
De lente is officieel begonnen. Het is al steeds vroeger licht en de dagen zijn merkbaar langer. En dan komt dat weekend inzicht waar we de klok moeten verzetten naar zomertijd. Regelmatig komt dan de vraag of de klok een uur vooruit of een uur achteruit moet? Gelukkig hebben we het mooie ezelsbruggetje: “voorjaar is vooruit”. Super simpel toch? Draai aan de wijzers of druk op een paar knopjes en klaar.
De klok een uur vooruit, wat doet dat met onze biologische klok?
Maar als we de klok hebben verzet snapt ons lichaam dat dan ook? Het lichaam heeft immers een eigen klok met een vast ritme. Deze klok is verbonden aan de activiteit en rust momenten van de organen in ons lichaam. Zodra we plotseling ons levensritme veranderen heeft ons lichaam tijd nodig om daarmee te synchroniseren. In de periode tot dat onze biologische klok weer gelijk staat met de nieuwe tijd kunnen we een tijdje van slag zijn. Hierdoor zal ons slaapritme, spijsvertering, immuunsysteem, momenten van activiteit en rust ontregeld zijn. Het gevolg is dat we minder energie kunnen hebben en een slechter humeur. Het is per persoon verschillend en het hangt af van de mate van gezondheid hoeveel last we hiervan zullen ervaren.
Grotere tijd verschillen een grotere impact
Met onze 24-uurs economie en onze moderne technologie hebben we vaker met grote tijdverschillen te maken. Denk maar aan wisselende werktijden door ploegensystemen of intercontinentale vliegreizen. Zulke enorme tijdsprongen hebben een grote impact op onze biologische klok, en daarmee dus op ons hele lichaam en zijn gezondheid.
Biologische of Chinese orgaanklok
In de Chinese geneeskunde wordt gewerkt met de biologische klok of ook wel orgaanklok genoemd. Elke orgaan zal twee uur per dag het meest actief zijn en 12 uur later 2 uur inactief zijn. Dus elk orgaan heeft zijn eigen klok en maakt deel uit van een orgaanklok waarin alle organen zitten. Alle organen worden met elkaar verbonden door het meridiaan stelsel van meridianen met daarop acupunctuurpunten. In een simpele voorstelling kun je een orgaan zien als een lamp of apparaat, de meridiaan is als een elektriciteitskabel en het acupunctuurpunt is als een schakelaar of knop. Willen we een lamp of apparaat aanzetten dan hoeven we alleen de juiste schakelaar of knop te bedienen. Dus als we op de meridiaan van een orgaan het juiste acupunctuurpunt bedienen, kunnen we dus de klok van het orgaan bedienen.
Biologische klok gelijk met ons levensritme
Als we onze horloges of klokken goed hebben staan, staan we op tijd op, komen we op tijd op ons werk of afspraak, eten we op tijd en gaan we op tijd naar bed. Dit geldt ook voor onze biologische klok. We willen bijvoorbeeld op tijd eten als onze maag actief is. Het eten zal dan beter verteren dan op een ander tijdstip. Zo zijn er ook tijdstippen voor optimaal studeren, werken, slapen enzovoort. Als we precies volgens onze biologische klok leven zal dit ook een groot positief effect hebben op onze gezondheid. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?
Hoe zetten we onze biologische klok vooruit?
De acupunctuurpunten waarmee we onze biologische klok kunnen instellen of resetten worden de horary punten genoemd. Elk van de 12 organen heeft een horary punt in zijn meridiaan zitten. Deze acupunctuurpunten zijn het meest actief op het tijdstip dat het orgaan actief is. We kunnen het punt activeren door deze krachtig te masseren met onze vingers of tappen met de punt van een balpen. Het punt komt voor aan beiden zijden van ons lichaam en dienen beiden worden gemasseerd. Dit kan voor een aantal punten tegelijk of anders na elkaar.
Stap 1: kijk op je horloge hoe laat het is. Voorbeeld: 7.30 uur in de ochtend.
Stap 2: Kijk op de orgaan klok welk orgaan op dat tijdstip actief is (zie afbeelding).
Voorbeeld: de maag is actief tussen 7-9 uur in de ochtend.
Stap 3: Kijk op de orgaan klok welk horary punt daarbij hoort. Voorbeeld: Mg 36
Stap 4: Lokaliseer de positie van het horary punt op het lichaam.
Stap 5: Masseer/stimuleer het horary punt krachtig voor 20 seconden en
daarna voor 20 seconden aan de andere zijde.
Stap 6: Kijk op de orgaan klok welk orgaan in de volgende 2 uur actief is.
Voorbeeld: 9-11 uur is de Milt actief.
Stap 7: Herhaal op deze wijze punt 3 t/m 6 totdat alle organen van de klok behandeld zijn.
Voorbeeld: het laatste orgaan zou in dit geval tussen 5-7 uur in de ochtend liggen.
Dit is de dikke darm meridiaan.
Stap 8: Deze stap is niet altijd nodig. Herhaal stap 1 t/m 7 voor een paar dagen en start bij voorkeur
iedere dag om hetzelfde tijdstip. Lukt dat niet dan start je op het tijdstip waarop het wel kan.
Bovenstaande methode kun je toepassen bij tijdsverschillen als gevolg van het vooruit of achteruit zetten van de klok voor zomer of wintertijd of vliegreizen (Jetlag). Maar ook voor mensen die in ploegendiensten werken (Shiftlag).
Verschillende werkwijzen bij tijdsverschillen door vliegreizen
Optie 1: vlieg naar de bestemming en zet bij aankomst je klok gelijk en volg stap 1 t/m 8
zoals hierboven beschreven.
Optie 2: zet bij vertrek je horloge gelijk met de tijd op dat moment van de bestemming.
Masseer het punt dat behoort het orgaan van die tijd. Masseer vervolgens elke 2 uur het
punt wat behoort tot het orgaan van die tijd op je horloge.
0 Reacties